Byt T

Byt Tnázev projektu: Byt T
popis projektu: Rekonstrukce bytu v panelovém domě
adresa: Hlučín
datum: 2012
stav: realizace


Zadání rekonstrukce bylo vytvořeno ve dvou krocích. V prvním vyřkl své představy klient, maminka žijící s dvěma dětmi, v druhém architekt. Vznikl tak seznam bodů, které měly být během návrhu dodržovány. Podnětný, v pozitivním i negativním smyslu, byl také stav současného bydlení klienta, které nevyhovuje svou velikostí.

úložné prostory
samostatné dětské pokoje
soukromý, privátní „prostor” pro každého člena rodiny
samostatná ložnice
velký obytný prostor obývacího pokoje a kuchyně
vana

proměnlivost v průběhu času
jednoduchá, přehledná dispozice
„nábytek místo zdí”
abstrakce forem a hmot
maximální světlost

Změna původní dispozice probíhala ve 4 krocích. Cílem nebyl radikální zásah, ale přizpůsobení bytu běžným potřebám klienta.

1
původní interiér je očištěn od standardům nevyhovujícího jádra
základní dispozice je ponechána
cílem je minimalizace obslužných ploch a získání co největšího prostoru pro obytné místnosti

2
koupelna je vybavena vanou, umyvadlem a wc
počítáno je s umístěním pračky a prostorem pro nezbytný hygienický materiál
místnost je „vnitřním oknem” prosvětlena z kuchyně
obytný prostor je propojen s kuchyní

3
umístění ložnice je zachováno
současné dveře jsou zazděny
nový otvor je navrhován co nejblíže obvodové zdi, člověk tak nejlépe využije výhled ven a kontakt s exteriérem
současně je prostor ložnice skryt hostům a je uchován její intimní a čistě soukromý charakter

4
posunem příčky mezi pokojem a kuchyní je získán prostor navíc, který slouží samostatné „buňce”
„vnitřní okno” zajišťuje prosvětlení z kuchyně
minimální prostor umožňuje úplné soukromí
prostor bude plnohodnotně fungovat i pro jedno dítě a nebude nutná jeho úprava

Pro prosvětlení koupelny a „buňky” v dětském pokoji jsou použita „vnitřní okna” zajišťující co nejvíce světla. Výška spodní hrany 2100 mm vychází s omezení daných kuchyňskými skříňkami a zároveň neomezuje míru soukromí. Nábytek je řešen převážně formou vestavěných kusů,místnosti jsou tak co nejvíce očištěny a získávají na prostornosti a světlosti. Zároveň je zajištěno dostatečné množství úložných prostor ve všech obytných místnostech i ve vstupní hale. Nezbytné solitérní kusy si ponechávají minimální formu a podporují lehkost vestavěného nábytku.

Byt T

Byt T

Byt T

Byt T