Pavilón Čerešne

název projektu: Čerešne
popis projektu: Pavilon na bytovom komplexe
adresa: Bratislava
datum: 2016
stav: soutěž


Filozofie

Hlavní myšlenkou je podpořit socializaci komunity vytvořením prostoru, se kterým se uživatelé mohou identifikovat díky výraznému, symbolickému bodu. Tím je strom, třešeň, která definuje jasný střed. Je symbolem stability a dlouhodobosti, které se mají přenést i na vztahy, které jsou zde navazovány. Identifikační body jsou důležitou součástí vzpomínek, ukotvují je a dodávají jim na jedinečnosti. Blízkost přírody pomáhá relaxaci a podporuje atmosféru, která umožní odpoutat se od běžného dne, uvolnit se, nechat se inspirovat.

Principy

Forma přístřešku je kontrastem ke geometrii bytového komplexu. Inspiruje se vánkem, který proudí skrz koruny třešní… Určujícími body byly přístupy do objektu a výhledy z něj. Nabízí prostor pro setkávání se a odpočinek. Pro zeleň je vytvořen jemný val, který zaručuje dostatečnou masu půdy pro růst stromu. Konstrukce je tvořena dřevěnými lamelovými nosníky uloženými na podpěrách ve tvaru písmene „V“. Opláštění je průhledné s nádechem bílé barvy.

Konstrukční řešení

Střešní konstrukce je v příčném i podélném směru tvořena lamelovými nosníky 100 x 40 mm. Uloženy jsou ve dvou řadách nad sebou, styk je řešen spojovací závitovou tyčí. Střešní plášť tvoří transparentní materiál bílé barvy. Nosná konstrukce je realizována dřevěnými podpěrami 100 x 100 mm. Kotvené jsou do ocelové BMF papuče.